Comunism vs. Capitalism #opinie

Intotdeauna am avut o atractie fata de ideologia Comunista chiar daca ea nu a fost aplicata cum trebuia si s-a abatut de la manifestul initial.

De ce? Pentru ca ne se compara cu nici un doctrina din zilele noastre. Realitatea e ca toate ideologiile capitaliste sunt putin cam expirate la fel si democratia…usor,usor incepe sa fie depasita. Cu toate ca sistemul democratic este unul relativ tanar, cel putin la noi. Ceea ce vreau sa spun e ca Romania fiind un stat post-comunist dmocratic relativ tanar inca nu s-a adaptat cum trebuie inca la sistemul democratic…ori a inteles libertatea democratiei intr-un mod gresit. O principala cauza ar fi trecerea cu forta de la comunism la capitalism, fara nici o tranzitie…peste noapte. Intr-adevar, oamenii se saturasera ca nu aveau libertate si dupa atatea chinuri indurate in perioada comunista sub Nicolae Ceausescu care nu a inteles sau nu i s-a spus ca sistemul ca carui baze le-a pus incepuse si .el sa-si piarda din stralucire. Adica bun. Ai construit fabrici, infrastructura, ai reusit sa returnezi toate datoriile pe care Romania le avea. In acest moment trebuia sa realizezi ca un sistem totalitar nu mai poate supravietui indelung. Oamenii aveau nevoie de libertate. Solutia ca sistemul comunist sa supravietuiasca in Romania era ca Nicolae Ceausescu sa inceapa o tranzitie de la comunismul clasic la un neo-comunism sa-I zic asa, adica sa redefineasca unele linii ale comunismului. Era singura sansa ca industria, agricultura si tot ceea ce se realizase sub mandatul sau sa supravietuiasca. Astfel, prin lipsa de viziune si din proasta lipsa de informare datorata oamenilor care il inconjurau au dus la distrugerea unui sistem al unui stat care functiona aproape perfect la toate capitolele. Ceea ce ii lipsea comunismului a fost libertatea. Si cand spun libertate ma refer la absolut tot ce cuprinde ea. Incepand de la libertatea de exprimare, lipsa iesirilor si a cunoasterii altor state, hrana era la fel un capitol la care Ceausescu trebuia sa dea dovada de clementa. OK..era hrana dar era limitata si nu foarte variata. Oamenii se saturasera probabil de conserve de peste, paine si lapte totul pe “cartela”, se saturasera de cozi kilomtrice si de curent electric cu portia, se saturasera sa munceasca si sa castige bani pe care nu aveau libertatea sa-I cheltuiasca. SI pe buna dreptate…muncesti,castigi bani ca sa-i cheltui cum? Ca nu prea aveai libertate si nici prea multe optiuni. O masina nu puteai sa-ti cumperi pentru ca accesul era restricitionat pentru cea mai mare masa de oameni. Concedii nu puteai sa faci mai mult de unul vara la mare si unul iarna la munte. Se saturasera sa cumpere de pe piata neagra un televizor, un frigider, o pereche de blugi la pret de 3-4-5 ori mai mare sau de filmele de contrabanda traduse prost sau netraduse importate “la negru” din cine stie ce tari. De filme porno sa nici nu mai vorbim. :)) … asta ca o paranteza.

Asadar lipsa libertatii a dus la distrugerea unui sistem care functiona perfect.

Sa revenim la sistemul capitalist democratic si la apunerea lui care in opinia mea se apropie usor,usor. Hmmm. Aici problema se pune in felul urmator. Libertate prea multa sau nu…libertate prost inteleasa. Adica bun, toata lumea iubeste libertatea. Si eu o iubesc. Iubesc sa circul liber, iubesc sa-mi pot cumpara ce carte vreau din librarie, iubesc sa ies in pub la suc oricand vreau, iubesc ca imi pot deschide o afacere daca dispun de capitalul necesar, iubesc sa-mi pot exprima opinia liber, sa spun bancuri despre conducatori fara sa-mi fie frica de “securisti”, iubesc sa ma pot implica in dezvoltarea comunitatii mele.

Ceea ce nu iubesc si chiar urasc…este ca eu si toata lumea avem liberatea de a ne auto-distruge. Partea asta a libertatii de a avea liber de a face aproape orice. Spre exemplu, avem dreptul la proteste. Perfect de acord. E un lucru pefect democratic,dar stiti? De multe ori cerintele maselor nu sunt intotdeauna corecte si nu sunt intotdeauna un lucru benefic iar Guvernele si in general puterile fac cea mai mare greseala cand cedeaza la presiunea maselor. Sa facem un exercitiu de imaginatie: o masa de 10.000, 50.000, 100.000, 500.000 de mii de oameni sau chiar mai multi isi doresc, inca odata spun, ne imaginam, desfiintarea serviciilor de aparare ale unei tari( de la Poltie, Jandarmeria, trupe speciale, armata etc. Sau iesirea din NATO care e pusa sub semnul intrebarii in multe state) si “puterea” cedeaza la presiuea strazii pentru ca de la proteste pasnice se poate ajunge la proteste violente… ce se instampla? Pai se intampla faptul ca acel stat, in primul rand va fi unul lipsit de aparare pe plan extern pentru statele net superioare atat economic cat si la capitolul aparare iar in al doilea rand va deveni un stat care fara Politie, Jandarmerie se va indrepta usor, spre anarhie.

Liderii statelor si liderii mondiali ar trebui sa se gandeasca serios la aceasta problema si sa adopte o schimbare a atidudinii in acest sens si sa adopte o pozitie mult mai ferma pentru ca in curand masele vor deveni de necontrolat. Deja putem vedea in multe state din Europa..avem proteste democratice si normale in multe mari orase, ceea ce este absolut normal. Problema este ca oamenilor a inceput sa le placa asta, unii chiar au devenit experti in forme de organizare a protestelor. Ceea ce este grav ca acesste proteste au inceput sa alunece si ele usor,usor intr-o panta abrupta periculoasa…spre exemplu America. Avem proteste de strada inca de cand Donald J. Trump a fost ales POTUS. De ce? Pentru ca incearca sa faca ceea ce tocmai am spus eu mai sus. O schimbare de atitutine. La fel si in Romania, la nici o luna dupa alegerile Parlamentare multe voci au cerut Alegeri Anticipate. Nu-i ok atitudinea asta de nesupunere.

Spuneam la inceputul articolului ca sunt un mare fan al comunismului.

In perioada antecedenta actualului sistem capitalist-democratic luptele dintre clasele politice se duceau altfel, pe baza ideologiilor. Se scriau zeci de carti si brosuri bazate pe adavarate filosofii, se punea accent pe stiinta si cercetare dar mai mult totul pleca de la o idee, de la un vis.

Daca tot am spus ca sunt un mare fan al comunsmului am sa dau exemplu Manifestul Partidului Comunist. O carticica mica, de 30 de pagini care au stat la baza longevitatii a zeci de ani de evolutie in materie de stiinta si tehnologie, zeci de carti din fiecare domeniu de activitate, adevarate economii care funtionau perfect etc. Tocmai de accea totul functiona aproape perfect in fiecare domeniu deoarece toate cercetarile dintr-un domeniu respectiv urmareau o singura idee.

Se duceau lupte enorme intre partide cu miza uriasa deoarce ideologia care castiga devenea automat insusi sistemul.

Astazi lucrurile stau altfel si de vina cred ca este sistemul democratic care pe zi ce trece pierde pasul cu realitatea si devine din ce in ce mai invechit. Avem alegeri din patru in patru ani sau cinci la inceputul carora avem o campanie in care fie care partid isi prezinta un program iar apoi o perioada in care trebuie aplicat programul…numai ca lucrurile nu sunt asa simple deoarece partidul care a pierdut in urmatorii patru ani o sa fie ocupat si o sa faca tot posibilul ca cei de la putere sa nu reuseasca sa-si aplice programul iar cei care sunt la putere se vor lupta in mare parte sa dea impresia ca reusesc sa aplice programul pentru a fi alesi din nou cand ciclul alegerilor se reia.

In plus, acum avem fiecare stat cu regulile lui, cu economia lui, justitia lui, legile lui, si o Uniune Europeana incapabila sa reglementeze aceste lucururi sau nevoitaore. Este imposibil ca un sistem de genul Uniunii Europene sa functioneze in deplin echilibru pentru toate statele deoarece anumite puteri monopolizeaza aceasta scena si totul se concentreaza in jurul lor.

So…Make the diffreces.

P.S. – Unde-i Ceausescu sa-mi citeasca blog-ul? Sau…nu, mai bine trebuia publicat in Scinteia ca pe WordPress se face propaganda capitalista! Hahaa!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: