Yeey! Vine sfarsitul celor de la Holzindustrie Schweighofer!

In sfarsit, cineva ia atitudine impotriva celor de la Holzindustrie Schweighofer.

In Romania, intre 3 si 6 ha. de padure dispar ilegal intr-o ora, peste 100 de raportari zilnice pentru defrisare ilegale pe ora, aprox. 3,5 milioane de metri cubi etc. O buna investigatie au facut cei de la RiseProject – denumit Reteaua Schweighofer: cine a taiat si cat a castigat.

Da, pe data de 17 februarie 2017 cei de la Forest Stewardship Council (FSC) au decis sa retraga definitiv certificarea pentru lemnul procesat de catre grupul Holzindustrie dupa ce activisti din mai multe state au inmanat o petitie semnata de peste 250.000 de mii de oameni. 

fsc_rf_logos_combo_rgb_021In principiu. cei de la FSC au considerat ca Holzindustrie Schweighofer nu respecta standardele de sustenabilitate in consecinta lemnul taiat ilegal din padurile Romaniei nu va mai beneficia de certificare sustenabila si nu va mai putea fi vandut pe pietele internationale sub eticheta FSC.

Vestea buna, cel putin pentru mine, este ca dupa decizia FSC tot mai multe branduri si lanturi de magazine cunoscute atat din Romania cat si din state precum Austria sau Germania au dat startul unui boicot impotriva produselor de la Holzindustrie. Nume precum Hornbach, Arabesque, Brico Depot, Dedeman, Leroy Merlin  au renuntat deja la relatiile cu grupul austriac.

Din cate am citit se pare ca Holzindustrie mai fusese atentionata in trecut de catre cei de la FSC sa ia masuri pentru a respecta aceste strandarde ceea ce noi stim si cred ca toata lumea stie ca nu s-a intamplat. Austriecii au defrisat in prostie si asta cu ajutorul tacit…sau nu al mediului politic, al oamenilor rau-voitori care au profitat si profita in continuare de pe urma bogatiilor pe care muntii ni le ofera.

Nu stiu in ce masura aceasta decizie va afecta grupul austriac dar inceputul pare promitator, marii clienti au inceput sa renunte la servciile lor. Momentan cu unele magazine au intelegeri pe termen scurt si mediu care trebuiesc respectate dar daca or sa ramana fara clienti au doua variante:

-prima, nu mai au de ce sa cumpere si sa defriseze ilegal;
-a doua, renunta la toate aceste ilegalitati si in timp poate o sa primeasca din nou certificare.

Ambele variante imi plac, dar sincer, as prefera-o pe a doua dar cu anumite reguli stricte de defrisare. Una ar fi, obligarea firmelor care defriseaza sa planteze in urma lor noi copaci fie din finantare proprie, fie prin finantare europeana, in prezent sunt destul de multe modalitati.

33cf087624777e8dfa0d4e4a2f5ea119De asemenea, defrisarea sa nu se mai faca la modul…”radem tot”. N-ai cum frate, n-ai cum ca in urma ta sa lasi muntii goi…apoi sa apari pe la conferinte si sa vorbesti despre incalzirea globala sau alunecarile de teren. Ipocrizie nu? Exista metode de defrisare intelgenta, trebuie doar buna-vointa intre ambele parti…atat din partea grupului austriac, cat si din partea statului roman.

Exista multe asociatii internationale care si-au afirmat de multe ori sprijunul fata de Romania in aceasta problema. Sper doar ca aceasta problema a defrisarilor ilegale din Romania sa se rezolve cat mai rapede…daca statul nu reuseste sa tina in frau aceasta problema cred a cel mai bine ar trebui sa le stopeze pe o anumita perioada, gen 5-10 ani timp in care se poate pune la punct cu toate mecanismele (legislatie, instrumente de control etc.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: