Ponta vs Dragnea. Cine câștigă, cine pierde. 

De câteva zile agenda publică este ocupată de lupta dintre fostul Premier și Președinte al PSD, Victor Ponta și Liviu Dragnea, actual Președinte al PSD și al Camerei Deputaţilor. 
În plin scandal cu dezvăluiri despre partide de tenis la nivel înalt  jucate în locații ferite de ochii publicului și păzite mai ceva ca Arhivele Vaticanului, ăștia doi nu mai joacă tenis de câmp ci ping-pong. 

Da, ping-pong se numește schimbul ăsta de replici grețoase. Sau mai pe românește, aruncatul pisicii moarte dintr-o curte în alta. 

Treaba stă în felul următor. Ponta servește puternic iar Liviu Dragnea se preface că nu a fost pe fază, aleargă în jurul mesei iar apoi servește și el în aceiași manieră. Devin ușor-ușor copia fidelă a „cuplului” Tăriceanu vs Băsescu care de vreo câțiva ani se tot înțeapă prin presă. 

Care sunt dedesubturile acestui conflict între cei doi? 

Păi, ca o primă idee, dar Liviu Dragnea în mod clar conduce partidul cu mână de fier, e omniscient și atotștiutor în PSD, nu-i scapă nici o ocazie de a decapita cel mai mic membru care iese din sfera de confort și comunicare a partidului sau a lui (ceea ce înseamnă cam aceleași lucru de o bună perioadă de timp sau cel puțin asta se dă impresia.) Chirică, Ivan și alții mai mici au fost puși cu botul pe labe de Dragnea după ce s-au ridicat în picioare. Se pare că asta încearcă să facă și cu Ponta doar că nu poate să o facă direct cum a făcut cu Chirică de exemplu așadar lucrează încet și cu pași calculați la erodarea lui. 

De cealaltă parte, Ponta fiind conștient că beneficiază de un capital de imagine consistent din partea publicului joacă tare, fiind conștient și de faptul că Dragnea ar însemna să servească intenționat în afara terenului dacă l-ar exclude din partid. În consecință, Ponta, PSD prin atitudinea lui vocală din ultima vreme urmărește 3 lucruri: 1. În cazul unei arestări a lui Liviu Dragnea, poate fi soluția de back-up având experiență în spate și un Grindeanu nepregătit pentru așa ceva. În cazul unei excluderi, s-ar transforma într-o puternică voce de stânga prin victimizare și alte jocuri de imagine de genul. 3. E posibil ca Ponta pe termen scurt și mediu să urmărească înființarea unui noi partid. Punctele 2 și 3 i-ar aduce un grup frumușel de Parlamentari. 

Cine câștigă din acest „război”? 

Victor Ponta. A spus și el indirect acest lucdu, ca o amenințare pentru Dragnea că trebuie să cedeze. Ponta are avantajul de a fi simplu membru în momentul de față și aceste acțiuni îi conferă o poziție fermă, dă ideea că nu se teme de nimic. 

Cine pierde? 

Păi Dragnea… Pe de-o parte. I se șterge pe zi ce trece ideea de lider ferm, bun conducător și fără atacurile lui Ponta dar să mai intre și în jocul ăsta. A avut o perioadă pre-alegeri cu un trend ascendent fulminant și spectaculos… Probabil una dintre cele mai mari și mai rapide creșteri ale unui om politic din România iar după celebra OUG morții ei,  13 cred, e în cădere liberă. 

Pe de altă parte… Pierde PSD-ul, își dă din nou în petec. Încep iar mâncătoriile din interior ca după fiecare victorie iar oamenii o să cam înceapă să se sature. Apar tot felul de aplaudaci gen Ștefanescu care a spălat toate dosurile din partid începând de la Năstase până la Dragnea care amplifică și mai mult circul din tribune. 

În fine… Problema e că acest meci se joacă în mai multe seturi si ar putea avea consecințe grave asupra PSD-ului pe termen lung. Se apropie Alegerile Prezidențiale și o stângă fragmentată și dezbinată ar însemna ca PSD să câștige între pe făgașul de acum al PNL-ului. 
 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: