Scrisoare pentru jurnaliști: nu mai mediatizați „jocul – balena albastră” 

Bănuiesc că ați văzut sau ați citit și voi în ultimele zile știri legate de așa-zisul joc „balena albastră” care este un joc cu porunci care a luat naștere în spațiul virtual din Rusia – un fel de variantă în viața de zi cu zi a filmului Nerve. 

În fine, nu vreau să mai reiau eu toate detaliile jocului pentru că tocmai asta mă frustrează și cu toate că nu am vrut să scriu despre asta, văzând că presa merge într-o direcție greșită cu mesajul legat de această problemă am ales să adresez o mică scrisoare jurnaliștilor. 

Băi… OK, sunt perfect de acord,  s-au întâmplat lucruri tragice din cauza acestui „joc”, din ce am citit pe site-urile de știri zeci de adolescenți din Rusia s-au sinucis pentru a învinge jocul creat de un psihopat care printre altele a mai fost și arestat dar de ce simți nevoia tu ca jurnalist să popularizezi știrea asta? Mai mult, să repeți obsesiv la fiecare final de articol  articol regulile și pașii care trebuie parcurși pe durata desfășurării jocului? 

S-a creat o stare de paranoia atât în rândul presei cât și al părinților. Și da, sunt de acord că trebuie pornită o campanie de informare legată de această problemă dar nu te transforma tu jurnaliatule de dragul ratingului în instrument de marketing pentru acest joc pentru că nu faci decât să le ușurezi misiunea psihopaților care au pus bazele acestei tâmpenii. 

Trăim într-o perioadă în care tehnologia din păcate sau nu este accesibilă multor copii cu vârste fragede dar și multor adolescenți iar informația circulă cu viteza luminii și îi influențează enorm pentru că nu au experienta de viață și cunoștințele necesare pentru a înțelege esențialul din ceea ce încerci tu să transmiți dragă jurnalistule. 

Nu uita că te citesc și copii care au o stare emoțională instabilă și în loc ca tu să le livrezi un articol în care să-l înveți cum să depășească anumite momente grele, să-i educi, pentru că asta ar trebui să fie presa nu? Asta a fost presa la bază, un instrument de informare și  educare dacă nu mă înșel. Prin aceste articole nu faci decât să-i prezinți alternative proaste și nesănătoase  de a-și „rezolva” problemele și cred că îți dai seama unde bat. 

Vrei cu adevărat să combați această problemă? Ai mii de colegi în toată țara. Fă un compromis și treci peste toate conflictele și rivalitățile dintre entitățile pentru care lucrați și porniți o campanie de consiliere atât pentru părinți cât și pentru copii. 

Te numești presă, dragă jurnalist, ai contacte în toată Administrația Publica! Apelează la ele și încercați să rezolvați problema într-un mod inteligent fără să creezi stări de panică în rândul cititorilor tăi. 

Acum, probabil că o să fiu apostrofat de undele persoane pentru că m-am legat de jurnaliști dar nu am făcut asta întâmplător. Am ales să mă adresez lor pentru că dețin în mâini un instrument extrem de puternic care poate fi folosit pentru a rezolva probleme grave ale societății cum de altfel a făcut în repetate rânduri și a făcut-o bine.  Într-un final m-am adresat lor pentru că din păcate de multe ori au fost pe fază ia înaintea autorităților în cazul multor probleme. 

Așa ca dragă jurnalistule, să iei în nume de rău ce am scris mai sus. Tu poate nu-ți dai seama dar noi, oamenii. Ii de rând, am sesizat că nu-i ok modul vostru de abordare în această problemă! 

Mult noroc și numai bine! Iar voi, dragi copii, nu vă lăsați influențați de idioțenii de genul (n.r. respectivul joc) știu din proprie experiență că la vârsta voastră treceți prin clipe grele uneori cu care nu ar trebui să dați piept niciodată dar atunci când le întâmpinați important e să comunicați… cu oricine în care aveți voi încredere fie că e un părinte, un profesor, prieten, oricine, căutați pe cineva care în adâncul vostru știți că e dispus să vă asculte și să vă ajute. Să fiți iubiți! 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: